Balkanlardan gelen lezzet Triliçe tarifi

Traliçe, triliçe ya da trilece diye telaffuz edenler olsa da tatlının doğru yazımı trileçe.
Çeşitli sos ve kremalarla servis edilen versiyonlarını yerinde yiyebileceğiniz gibi trileçe tarifini ev sıcaklığında hazırlayıp, sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.
2014 yılında birden popülerlik kazanan ve 2015 yılında da en sevilen tatlıları arasındaki yerini koruyan trileçe, 2016 yılında yerini sağlama alırken, adım adım anlattığımız trileçe tarifi ile her zaman iyi bir seçenek.
Malzemeler
- 6 adetbüyük boy yumurta
- 1 su bardağıtoz şeker
- 1 su bardağı un
- 1 fincan irmik
- 1 paketkabartma tozu
- 1 paketvanilya
Fırın kabını yağlamak için:
Şerbeti için:
- 4 su bardağısoğuk süt
- 400 ml.krema
Püf Noktası
Tatlının kekinin yumuşacık ve sünger gibi delikli olması için; yumurta beyazlarını toz şeker ile karıştırmaya başladıktan sonra diğer malzemeleri ekleyin. Un ve kabartma tozu ekledikten sonra sadece bir spatula yardımıyla tüm malzemeleri karıştırın.Fırından çıktıktan hemen sonra oda ısısında dinlendirdiğiniz trileçeyi öncelikle kare şeklinde dilimleyin. Ilık (sıcak değil) durumda olan sütlü şerbetini azar azar ekleyin ve içini çekmesi için bekleyin.
Nasıl Yapılır?
- Yumurtaların sarı ve beyaz kısımlarını dikkatli bir şekilde ayırın. Yumurta beyazlarını derin bir karıştırma kabına alın. Toz şeker ilave ettikten sonra mikserle, yüksek devirde krema halini alana kadar karıştırın.
- Yumurta sarılarını da katıp, mikser yardımıyla karıştırma işlemini sürdürün.
- Toz şeker eriyene kadar homojen bir şekilde karışan yumurtalara elenmiş un, kabartma tozu ve vanilyayı katın.
- Tatlının içinde hava kabarcıkları kalması için; bu aşamadan sonra kek harcını bir spatula yardımıyla alttan üste doğru havalandırarak karıştırın.
- Tercihen dikdörtgen olan fırın kabını zeytinyağı ile yağladıktan sonra kek harcını fırın kabına aktarın. Üzerini bir spatula yardımıyla düzeltin.
- Tatlının pandispanyasını önceden ısıtılmış 160 derece fırında 45 dakika kadar pişirin. Oda ısısında hafif bir renk alana kadar pişen tatlıyı fırından çıkartın. Oda ısısında dinlenmesi için bekletin.
- Sütlü şerbeti için; soğuk süt ve kremayı derin bir tencereye alın. Bir çırpıcı yardımıyla karıştırdıktan sonra kısık ateşte 5 dakika kadar kaynatın. Ilınması için ocaktan alıp, bir kenarda bekletin.
- Pandispanyayı, keskin bir bıçak yardımıyla kare dilimlere ayırın. Ilınan süt şerbetini bir kepçe yardımıyla tatlının üzerine gezdirin.
- Şerbetini çeken tatlıyı arzuya göre soğuttuktan sonra dilim olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Servis Önerisi
Arzuya göre hazırladığınız trileçeyi; frambuaz, karamel ya da portakal sosu ve toz Antep fıstığı ilavesiyle servis edebilirsiniz.
Yorumlar