denizlerimizdeki yenebilecek balıklar
Üç yanımız denizlerle çevrili. Fakat birçoğumuzun balık çeşitleri ve hangi balığın nerede yetiştiği hakkında bir fikri yok. Bölge bölge Türkiye sularında yetişen balıkların bazılarını hatırlayalım.
Hamsi: Türkiye'de iyi tanınan ve en çok sevilen balık hamsi, gözlerinin gerisine kayan ağzı ile sardalyadan ayrılır. Boyu ortalama 12 cm'dir. Azami 18-20 cm'ye kadar büyürler
Levrek: Vücutları hafif basıktır. Pulları oldukça iri olan levreklerin yanları genelde beyaz, alt bölümleri gümüşi, alt yüzgeci ise sarımsıdır. Ülkemiz denizlerinde 20 ile 60 cm arasında olurlar.
Lüfer: Ülkemizde Karadeniz'de ve İstanbul Boğazı ile Marmara Denizi'nde yakalananların tadı güzeldir. Daha güney denizlerimize inildikçe tadını kaybeder. 11-13 cm arasında olanlara çinekop, 17-20 cm arası olanlara sarıkanat denir. Asıl lüfer, 21-30 cm'dir.
Palamut: Pulsuz, siyah etli göçmen bir balıktır. Sırtı çizgili, karnı gümüş rengindedir. Bu familyanın çeşitleri bütün denizlerimizde görülmekle birlikte en lezzetlileri Karadeniz ve Marmara'da avlanır. Önce Karadeniz'den sürüler halinde Çingene palamudu, eylülden itibaren de palamut gelmeye başlar.
Tekir: Bütün denizlerimizde avlanır. Karadeniz ve Marmara'da avlanılanlar 6 ila 10 cm arasında. Ege ve Akdeniz'de ise boyları barbunyayı yakalar.
Barbun: Denizlerimizin kırmızı renkli balığı barbunya, Ege ve Akdeniz'de bulunur. Genelde 17 ile 20 cm arasında olup nadiren 40 cm'ye kadar çıkar. Tekirden en büyük farkı kafasının daha uzun olması.
Çipura: Ege'nin meşhur yerli balığı çipura, yassı vücudu, beyaz karnı, koyu gri sırtı ve pembemsi yanakları ile tanınır. Kuzeybatı Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de bulunur. Genelde 20 ile 35 cm arasındadır.

İstavrit: Dişleri ince, gözleri iri, kuyruğu derin çatallı olan göçmen bir balıktır. Marmara, Ege ve Karadeniz'de yaşayan yerli türleri vardır. Marmara'da 15-20 cm, Ege'de 30 cm, Karadeniz'de yaklaşık 50 cm boyunda olurlar.
Kalkan: Karadeniz'in bu ünlü balığı yassı, oval vücudu, bir tarafı siyaha yakın diğer tarafı beyaz rengi ve beyaz tarafındaki düğmeleri ile tanınır. En lezzetli zamanı ocak sonundan mart ortalarına kadardır.
Kılıç: Türkiye denizlerinde artık nadir görülen bir balık türüdür. Akdeniz ve Ege'de yıl boyunca, Karadeniz'de ise yalnız yaz ayları görülür. Kılıç gibi uzun üst çenesi, lacivert-siyah sırt rengi ile tanınır. En lezzetli zamanı eylül-şubat arasıdır.


Mezgit: Tavuk balığı olarak da bilinen mezgit bütün denizlerimizde bulunmakla beraber en çok Karadeniz'de avlanır.

Yorumlar