Akıllı binalarda enerji tüketimi
Akıllı binalar binanın gerek doluluğu, gerekse koşulları (örneğin sıcaklık, nem ve ışık) hakkında detaylı ve gerçek zamanlı veriler elde etmek için çok sayıda sensörden yararlanırlar. Bu veriler binadaki insan sayısının az olduğu dönemlerde daha tasarruflu soğutma, havalandırma ve aydınlatma sağlanması için kullanılır. Daha az sayıda insanın beklendiği günlerde sistemin bazı kısımları tamamen kapatması, böylece ısıtma, soğutma, aydınlatma ve temizlik maliyetinin azalması dahi sağlanabilir.
Dinamik enerji tüketimi–Akıllı binalar enerji tüketimlerini elektrik azlığına gerçek zamanlı uyarlama yeteneğine sahiptir. Eğer yükler yüksek seviyede ise enerji şebekesi akıllı binalara bir talep göndererek şebekenin tamamında pik yükü azaltmak amacıyla enerji tüketimlerini azaltmalarını isteyebilir. Pik zamanlarda enerji fiyatları en yüksek seviyede olduğu için bu şekilde, akıllı bina en düşük enerji maliyetinin elde edilmesini güvenceye alacaktır.
Yenilenebilir enerji–Akıllı binalar tüketilen net enerjiyi en aza indirmek için güneş enerjisi panelleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından ve termal enerji depolamasından yararlanır. Hatta bu suretle binanın tükettiğinden daha fazla enerji üretmesi bile sağlanabilir.
Akıllı tekrar dolum–Kahve makineleri veya tuvaletlerdeki havlu otomatları gibi tesisatın düzenli olarak tekrar doldurulması gerekir. Eğer bu çok erken yapılırsa gereksiz maliyet ortaya çıkacaktır. Geç yapılması halinde ise kullanıcılar hizmet alamayacak ve böylece konfor düzeyleri düşecektir. Akıllı binalar bu makinelerde sensörler kullanarak tekrar dolum yapılması için en uygun zamanın saptanmasını sağlarlar.
Kullanım temelli temizlik–Akıllı binalar gün boyunca faaliyet seviyesini tespit etmek için incelikli sensör ağlarından yararlanırlar. Bu veriler en yoğun şekilde kullanılan alanların temizlenmesi için temizlikle sorumlu kişilere ve robotlara talimat vermek için kullanılabilir.
Yorumlar