Akıllı Sağlık Uygulamaları

Akıllı Sağlık Uygulamaları

Kendi kendini ölçme–Giyilebilir ve mobil cihazlara eklenmiş sensör teknolojisinde inovasyon kendi kendini takibi olanaklı hale getirir. Kişiler fiziksel durumları hakkında kendi verilerini oluşturabilirler. Bu «kendi kendini ölçme» eğilimini mümkün kılar ve kişiler kendi haklarında dört amaçla veri toplamaya başlarlar: kendilerini keşfetmek, kendilerini gözlemlemek, kendilerini fark etmek ve kendilerini iyileştirmek. Bu eğilim kişilerin sağlıklı olmak ve sağlığı korumak süreçlerine daha aktif katılmalarını sağlar. Giderek artan şekilde «sağlık hizmetleri» sadece hastalıkları iyileştirmekten ziyade sağlıklı olmayı sürdürmeye odaklanmaktadır.
Hastaların güçlendirilmesi–Hastalıklar ve tedavileri hakkında bilgiler internette kolayca erişilebilir hale gelmekte, böylece hastalar kendi hastalıkları hakkında uzmanlaşabilmektedir. Hastalar sağlık hizmeti kuruluşları tarafından tutulan kendi elektronik sağlık kayıtlarına çevrim içi olarak erişebilmektedir. Bunun sonucunda, bir grup hasta sağlık hizmeti sürecinde kontrolü elinde tutmak isteyecektir. Diğer taraftan ise tüm bu bilgi ve seçeneklerle başa çıkamayan bir hasta grubu oluşacaktır ki bu durumda «kişisel sağlık organizatörü» gibi yeni rollerin ortaya çıkmasına gereksinim duyulacaktır.
Tedavilerin «büyük veriler» üzerinden kişiselleştirilmesi–DNA dizilimi gibi tıp teknolojisi yenilikleri fiyat-performans oranında çok ciddi iyileşmelere neden olmaktadır. Sonuç olarak bu teknikler daha sık uygulanmaya başlanacaktır. Diğerleri tıbbi görüntüleme ve analiz teknikleriyle birleştirildiğinde çok yüksek miktarlarda hasta verileri elde edilmektedir. İleri analitik yöntemler bu «büyük verilere» uygulanacak ve her bir hasta için kişiye özel tedavi planı saptanacaktır.
Yapay zekâ doktorlara destek olmaktadır–Hasta verilerinin ve bilimsel verilerin hacmi teknoloji yardımı olmadan kimsenin anlayamayacağı ve işleyemeyeceği bir düzeye gelmektedir. Giderek artan şekilde yapay zekâ ve bilişsel bilgi işlem, doktorun doğru teşhisi koyması ve en etkili tedaviyi belirlemesi için tıbbi verileri yorumlamasında destek sağlamaktadır. Geleneksel olmayan aktörler bu sistemlere erişim sağladığı zaman mevcut ekosistem oyun değiştirici etki altına girecektir.
Kurumlardan ağlara  (sağlık hizmetlerinde ayrıştırma)–Geçmişte sağlık hizmetlerini etkin şekilde sunabilmek için büyük kurumlara ihtiyaç vardı. Yeni teknolojiler ise sağlık hizmetlerinin özel alanlarının «ayrıştırılmasına» olanak tanımaktadır. Giderek artan şekilde, büyük kurumlar tarafından sağlanan sağlık hizmetlerinin yerini daha küçük aktörlerin oluşturduğu ağların verdiği sağlık hizmetleri almaktadır. Bu durum hizmetin verildiği mekânı da etkileyecek ve merkezileşmeden çok daha fazla uzaklaştıracaktır.
3D yazdırma–3D yazıcıların kullanılması tamamen kişiselleştirmeyi olanaklı kılacağı için protez ve implant kullanılan türde sağlık hizmetlerinde oyun değiştirici etki yapacaktır. Ayrıca 3D yazdırma cerrahların bir hastanın gerçeğe yakın modeli üzerinde komplikasyon işlemi uygulamasına olanak tanır.
Yaşlılara Özel Hizmetler:
Singapur’da yaşlılara ve engellilere dağıtılan özel kartlar sayesinde, onlar karşıdan karşıya geçerken trafik ışıkları daha uzun süre yanmaktadır.
-Güney Kore’nin başkenti Seul’de yaşlılar ve engellilere ikinci el akıllı telefon ve tabletler dağıtılmaktadır. Bunlar üzerindeki uygulamalarla yaşlı ve engellilerin sağlığı düzenli olarak kontrol edilmektedir.
-Çin’in Sincan kentinde evlerin tümüne “panik butonları” yerleştirilmektedir. Yaşlılar, engelliler ve hastalar bu düğmeye bastığında kısa sürede yardım alabilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dansın Tarihçesi, Türklerde Dans Kültürü ve Dans Türleri... Vals..Tango..Çarliston..ve diğerleri

Hukuk Devleti Nedir - Hukuk Devleti Kavramı

HOMOSEKSÜELLİK (EŞCİNSELLİK)-BİSEKSÜELLİK-HETEROSEKSÜELLİK- Erkek ve Dişi farklılıkları