su ve atık yönetimi


Su Yönetimi

Deloitte Akıllı Şehirler- Bir Deloitte Bakış Açısı Sürüm 1.0 “Teknolojideki Hızlı İlerlemeler Ekonomimizi ve Toplumu Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?” raporuna göre:
Su (veya susuzluk 21. yüzyıl kentlerinin önündeki en büyük güçlüklerden birisi olacaktır. Akıllı su çözümleri, atıkların azaltılmasını ve su kalitesinin güvenceye alınmasını sürdürülebilirliğin temel ilkelerinden birisi olarak görür.
Sızıntı denetimi
Nüfus artışı ve su kıtlığı nedeniyle su kaybı yönetimi gittikçe daha önemli hale gelmektedir. Deneyimler, ücretlendirilemeyen kaçak ve kayıp suyun %25 oranına kadar çıkabildiğini göstermektedir. Bu kaybı en aza indirmek için su tedarikçileri dağıtım ağını basınç, akış ve kalite yönünden gerçek zamanlı veriler sağlayacak sensörlerle donatabilir. Bu verileri analiz ederek özellikle normal tüketimin en alt düzeyde olduğu gece saatlerindeki akışları analiz ederek sızıntılar saptanabilir.
Kirlenme denetimi Sensörler yüzey suyunun kalitesini gerçek zamanlı ölçmek üzere kullanılabilir. Geleneksel olarak su kalitesi denetimi elle numune alma ve analiz etme şeklinde uygulanmakta, bu da kirlenme ile kirlenmenin saptanması arasında gecikmeye neden olmaktadır. Yüzey suyunu kapsayan sensör ağı sayesinde su kalitesinin gerçek zamanlı olarak denetlenmesi kent kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanmasına önemli katkı sunmaktadır.
İleri sel uyarısı Aşırı yağış veya fırtına nedeniyle sel tehlikesi altında bulunan kentler meteoroloji verilerini coğrafi verilerle birleştirerek olası taşkın bölgelerini ve zamanlarını tahmin eden analitikler ortaya koyabilir. Bunlar risk altındaki bölgelerde trafiğin güzergâhını değiştirmek ve sakinleri önceden uyarmak için kullanılabilir.
Öngörülü bakım planlaması Su altyapısının bakımı pahalıdır ve dikkatle planlanması gerekir. Veriler bakımın su dağıtım sistemi ile kanalizasyon sisteminin en çok gereksinim duyan kısımların da yoğunlaştırılmasını sağlayacak şekilde kullanılabilir. Muhtelif veri kaynakları bu amaçla birleştirilebilir. Borularda ki sensörler akışı, basıncı ve ses sinyallerini ölçerler. Bu veriler sel nedeniyle sigorta ödeme talepleri ve Coğrafi Bilgi Sistemlerinden gelen veriler gibi diğer veriler ile birleştirilebilir.
Atık Yönetimi
Deloitte Akıllı Şehirler- Bir Deloitte Bakış Açısı Sürüm 1.0 “Teknolojideki Hızlı İlerlemeler Ekonomimizi ve Toplumu Nasıl Yeniden Şekillendiriyor?” raporuna göre:
Zamanında atık toplama
Kentlerin çoğunluğu evler tarafından üretilen atıkları toplamak için bir tür atık konteyner sistemi kullanmaktadır. Çöp kamyonları kent çapında tüm konteynerlere giderek konteyneri kamyona boşaltır ve atığın bertaraf edileceği merkez noktasına taşır. Geleneksel olarak bu çöp kamyonları sabit güzergâhlar üzerinde faaliyet gösterirler. Örneğin her bir konteyneri haftada bir uğrarlarki buda bazı konteynerlerin henüz yarı dolu durumdayken boşaltılmasına, bazılarının ise dolduktan günler sonra boşaltılmasına yol açabilir. ‘Akıllı çözüm’ atık konteynerlerini konteyner içindeki atık düzeyini saptayan sensörlerle donatılmasıdır. Bu veriler çöp kamyonlarının sayısını ve güzergâhlarını uygun hale getirmek, henüz dolmamış olan konteynerlere uğramadan geçip doluluk sınırına yaklaşan konteynerlere süresinden önce uğramasını sağlamak amacıyla kullanılabilir. Bunun sonucunda daha ekonomik bir operasyon (durma sayısı ve toplam çalışma süresi azalır) ve dolu atık konteynerlerinin çevreye taşmadan boşaltılması (çöplerin dolu konteyner yerine yakınında sokağa atılmasının önlenir) mümkün olur

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dansın Tarihçesi, Türklerde Dans Kültürü ve Dans Türleri... Vals..Tango..Çarliston..ve diğerleri

Hukuk Devleti Nedir - Hukuk Devleti Kavramı

HOMOSEKSÜELLİK (EŞCİNSELLİK)-BİSEKSÜELLİK-HETEROSEKSÜELLİK- Erkek ve Dişi farklılıkları