yenilebilir kaynaklarda dağınık üretimler



Yenilenebilir Kaynaklarla Dağıtık Üretim
Geleneksel olarak fosil yakıta dayalı büyük ölçekli konvansiyonel santrallerde üretilen elektriğin bir kısmı güneş enerjisi panelleri ve rüzgar tribünleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından ve tüketim noktasında yani dağıtık olarak üretilebilir. Mevcut durumun aksine(yüksek kapasiteli az sayıda santralin bulunduğu durum)bu yenilik elektriğin pek çoğu görece daha düşük kapasitede ve çok sayıda ağ noktası tarafından üretilmesi anlamına gelmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarını enerji üretiminin kesildiği hallerde devreye girmek üzere konvansiyonel kapasiteye yine ihtiyaç duyulacaktır.
Akıllı Şebekeler
İletim ve dağıtım şebekeleri akıllı şebekelere dönüşüyor. Bu yeni nesil elektrik şebekeleri iki yönlü olacak şekilde tasarlanmıştır: Şebeke üzerinde noktalar hem sistemden enerji çekerek tüketebilir hemde(yenilenebilirlere dayalı dağıtık sistemlerde olduğu gibi üreterek şebekeye enerji verebilir. Ayrıca, akıllı şebekeler enerjiyi dağıtmakla kalmaz, son kullanıcının enerji yönetimini olanaklı kılan verileri de iletir.
Mikro Şebekeler
Mikro şebeke yerel enerji kaynakları ve yerel yükleri taşıyan, ulusal çaptaki şebekenin parçası olarak işleyebilen ama ulusal şebekeden bağımsız olarak tek başına da işletilebilen bir yerel şebekedir. Mikro şebekeleri iletim ve dağıtımdaki şebeke kayıplarını azaltıp enerji dağıtımı verimliliğini arttırarak akıllı kentlere katkıda bulunur.
Akıllı Sayaçlar
Akıllı sayaç elektrik enerjisi tüketimini bir saat ve ya daha kısa süreli şekilde kaydeder ve bu verileri dağıtım şirketine iletir. Bu dağıtım şirketlerinin  mevsime ve günün saatlerine göre farklı fiyatlar uygulamasına olanak verir. Bu ise tüketicilerin enerji tüketimini özellikle talep ve dolayısıyla da fiyat en üst seviyede olduğu zamanları dikkate alarak değiştirmesini teşvik eder.
Oyunlaştırma Üzerinden Daha Düşük Tüketim
Akıllı sayaçlar tarafından oluşturulan veriler enerji kullanımı yapıları hakkında ayrıtılı tablolar elde edilmesi için kullanılabilir. Bu veriler tüketicileri enerji kullanımları hakkında daha bilinçli hale getirmek ve onları enerji tüketimini azaltmak için davranışlarını değiştirmek yönünde etkilemek amaçlı oyunlaştırma gibi konseptler kullanan akıllı uygulamalarda kullanabilir.
Talep Tepkisi Cihazları
Pik zamanlarında enerji talebini azaltma amaçlı bir diğer çözüm ev aletlerini tepki verebilir hale getirmektir. Bu tepkili cihazlar(örneğin çamaşır ve kurutma makineleri) enerji talebi(ve fiyatı yükseldiğinde enerji tüketimini geçici olarak durduracaktı. Böylece elektrik talebi pik düzeyleri düşecek ve bu da yalnızca pik kullanımında devreye giren pahalı yedek kapasiteye olan ihtiyacı azaltacaktı.
Mevsimlik Termik Enerji Depolaması (STES)
Kentlerdeki ofis binalarının çoğunluğu yaz aylarında aşırı ısı üretmektedir. Bu ısı yaz mevsiminde yer altında depolanarak kış mevsiminde geri pompalanabilir. Önceden üretilen ısıyı böyle geri dönüştürmek suretiyle enerji tüketimi azaltılabilir.
Fazla ısının kullanımı
Kentteki tesislerin pek çoğu diğer amaçlarla kullanılabilecek ısı üretmektedir. Bu fazladan ısıyı binaları ısıtma amaçlı sıcak su üretiminde kullanarak enerji tasarrufu yapılabilir. Bunun tipik bir örneği veri merkezlerince üretilen fazladan ısının çevredeki seraları ısıtmak için kullanılmasıdır.
Elektrikli Araç Şarjı Kentlerde kullanılan elektrikli taşıtların sayısı artmaktadır ve gelecekte daha da hızlanarak artması beklenmektedir. Bu araçların tamamı bataryaya sahiptir ve bataryaların şarj edilmesi gerekmektedir. Bu ise üretim pik döneminde enerji depolanması ve tüketim pik dönemlerinde ek enerji sağlanmasını olanaklı kılacak imkânı sağlar. Potansiyel olarak ciddi bir depolama kapasitesi akıllı şehirlerin enerjiyi daha verimli kullanmasını olanaklı kılabilir.
Entegrasyondan gelen güç Her ne kadar yukarıda belirtilen teknolojik gelişmelerin enerji piyasalarındaki etkisi ciddi olsa da gerçek güç bunların entegrasyonundan gelmektedir. Mikro şebekeler tüketim veya üretim pik dönemlerinin sonucu elektrik kesintilerini önlemek için dağıtık enerji kaynaklarına ihtiyaç duyar. Eğer akıllı şebekeler enerji şebekesindeki enerji fazlası ve eksikliğini bildirirse tepkili cihazlar ve elektrikli araç şarjının tüketim yapıları üzerine etkisi yalnızca olumlu olacaktır. Bu tür karşılıklı bağımlılıkların listesi sonsuzdur diyebiliriz.
Enerji piyasalarında işbirliği
Teknolojik gelişmelerin entegrasyonundan elde edilecek yararların mümkün olduğu kadar verimli olması için kamu ve özel sektörün birlikte çalışmaları gerekir. Kamu-özel iş birliğinin enerji piyasalarında yaşanan geçişi destekleyecek düzenlemeleri oluşturması gerekir. Teknolojik gelişmeleri uyumlulaştırmak için ise şirketler arasında işbirliği gereklidir. Akıllı sayaçları evlerdeki tepkili cihazlarla bağlantılı hale getirme örneğinde olduğu gibi, standartlaşma şirketleri birbirine bağlayarak önemli katkılar sağlar.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dansın Tarihçesi, Türklerde Dans Kültürü ve Dans Türleri... Vals..Tango..Çarliston..ve diğerleri

HOMOSEKSÜELLİK (EŞCİNSELLİK)-BİSEKSÜELLİK-HETEROSEKSÜELLİK- Erkek ve Dişi farklılıkları

Endülüs Emevîleri zamanında İspanya’nın Kurtuba (Cordoba) şehrinde yaptırılan muhteşem CORDOBA cami.