sosyal psikoloji kuram ve kuramcılar:6 Alman fizyolog Peter MÜLLER

1801-1858
1833 yılında göze ışık verildiğinde, basınç uygulandığında yada göz sinirleri elektirik ile uyarıldığında benze r görsel duyumlar oluşturduğu, ışık ile ilgili bir duyumdur. müller doğrudan dış dünyadan değil yanlız sinir sisteminde yayılan sinyallerin farkında olduğumuz varsayımında bulunmuştur.
Peter Müller'in 1840 yılında yayımlanan Handbuch der Physiologie des Menschen adlı yapıtı fizyoloji tarihinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul edilmektedir. İnsan yapısı, karşılaştırmalı anatomi, kimya ve diğer birçok fiziksel bilim dalında ulaşılan sonuçlar bu kitapta ilk kez fizyolojik yöntemler yardımıyla açıklanmıştır.
Söz konusu çalışmada sinir sistemi ve duyular arasındaki ilişkiye de değinilmiştir. Müller, bir duyu sinirinin uyarılmasıyla ortaya çıkan sonucun (hissin) uyartının biçiminden çok duyu organının doğasına bağlı olduğunu ortaya koymuştur. Retina ve optik sinirlere yönelen ışıkbasınç ve mekanik uyartıların görme hissi uyandırması bu yüzdendir. Bu olgu, sinirlerin özel enerji yasası olarak adlandırılmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dansın Tarihçesi, Türklerde Dans Kültürü ve Dans Türleri... Vals..Tango..Çarliston..ve diğerleri

Hukuk Devleti Nedir - Hukuk Devleti Kavramı

HOMOSEKSÜELLİK (EŞCİNSELLİK)-BİSEKSÜELLİK-HETEROSEKSÜELLİK- Erkek ve Dişi farklılıkları