Bağımlılık EROİN-MORFİN


    Bağımlılık, çağımızın hastalığı olarak tanımladığımız hastalıklardan biridir....Tüm bağımlılık yapan maddelerin alımında beyinde bulunan kortikal bölgenin hasar gördüğünü, ayrıca bağımlılıkların da psikojenetik ve fizyolojik olarak ikiye ayrıldığını, fizyolojik bağımlılığın vücuttaki nöron yapısını değiştirdiğini ve o yapı olmadan hareket edemediğini ve bu tür bağımlılığa eroin-morfin ve LSD gibi maddelerin neden olduğu "bağımlılık" konulu yazımızda bahsetmiştim.

      Eroin bir morfin türüdür.haşhaş bitkisinin özüdür.bir peptittir. yani amino asit dizisidir.BU özelliği nedneiyle kan beyin bariyerini aşamaz, beynin sadece bazı bölgelerine kadar geçebilir. kan dolaşımına katılamaz ve o şekilde beyne ulaşmaz. Ancak  morfin eroin haline getirildiğinde yağda çözünürlüğü artar ve beyne geçmesi hızlanır.Bu nedenle eroinin, morfine göre solunumu durdurucu  ve ölüme neden olucu etkisi kat ve kat artar.diğer taraftan eroinin içindeki diğer katkı maddeleri akciğerde ödeme-su toplanmasına neden olur. Böylelikle akciğer yetmezliği ve ölüm ortaya çıkar.

    Eroinin fizyolojik bağımlılığa neden olduğunu söylemiştik bu da eroin beyindeki nöral aktiviteyi bozarak, genlerde meydana getirdiği değişiklikle, vücüdun hücre organallerinde kendine bir yer bularak bir metabolizma maddesi imiş gibi işlev görürür. yani hücreler bu maddeyi almazlarsa hücreleri çalışmaz ve madde alınmadığında ölüm görülür.

    Eroin fizyolojik bir bağımlılık yaptığından bu bağımlılıktan kurtulmak oldukça zor ve meşakkatlidir.Eroin bağımlılarının güncel tedavisi "metadon" adlı ikame maddesidir.Tedavide metadon kullanımının nedeni bağımlı kişinin ağır bir yoksunluk krizine girmeden ölmesine mani olmaktır.
Unutmayalım tüm madde bağımlılıkları ÖLÜMCÜLDÜR::::Lütfen uzak duralım...
 
    

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dansın Tarihçesi, Türklerde Dans Kültürü ve Dans Türleri... Vals..Tango..Çarliston..ve diğerleri

Hukuk Devleti Nedir - Hukuk Devleti Kavramı

HOMOSEKSÜELLİK (EŞCİNSELLİK)-BİSEKSÜELLİK-HETEROSEKSÜELLİK- Erkek ve Dişi farklılıkları