Bağımlılık ESRAR-KANABİS-CANNABİS



     Cannabis, halk arasında, hint keneviri olarakta bilinir.Cannabis Sativa nın yaprağıdır.Yurtdışında "marihuanna" olarak adlandırılırken ülkemizde "esrar" olarak anılır.Madde bilimsel literatürde "delta 9-THC" "kanabinoid" olarak bilinir.

    Beynimizde kanabioid reseptörü olan "anadamid" adlı yağ asidi bulunur ve vücuda alınan kanabinoid doğal yollardan anadamid adlı bu reseptöre bağlanır.Bağlandığında vücuttaki dopamin, seratonin, noradrenalin, glutamat salınmı durur.tıpkı bir evin elektrik bağlantısını sağlayan şalter kapanması gibi bu madde alındığında beynin şalteri kapanır.Beyinde bulunan ve bizi harekete geçiren aktivatör sistem (konuşkanlık, dans etmek, gülmek gibi eylemleri motive eder) inhibe edilir ( uyumak, oturmak, yatıştırıcı etki) ve hareket durur. bu sebeple, az miktarda alınan alkol önce inhibitör nöronları yatıştırır, o yüzden aktivatör nöronları inaktive edecek sistem çalışmadığından bu sebepten ...konuşkanlık...hareketlilik artar.Kanabiste aynı etkiyi gösterir.önce konuşkanlık, neşe artar sonra aktivatör nöronlar etkisiz hale gelir ve tüm beyin aktiviteleri yavaşlar ayrıca bulunulan ortamdan farklı olarak farklı etkiler görünsede kanabisin en önemli etkisi gözün beyazını örten, göz damarlarında genişlemeye sebep olan kırmızı göz oluşturmasıdır. ayrıca ciddi bir iştah artışı meydana getirir.tam tersi olarak ta kanabisin reseptörü kapanırsa iştah kesilir.

   Beyinde bulunan ve kanabis reseptörü olan "anadamid" hangi durumda salgılanır? adeta transa geçtiğimizde, bilinçli hipnotik halin sorumlusu anadamid tir.aşırı konsantrasyonun yaratıcılığa sebep olması yine anandamid sayesinde gerçekleşir.

      Kanabisin bağımlılık yapıcı etkisi %80 dir. Tek dozdan sonra kullanıma devam etme ihtimali kuvvetli bir madde olup, psikojenik bir bağımlılıktır. Kanabis beyinde dopamin salınımını arttırdığından kişileri hastalık boyutuna taşıyarak, psikolojik bozukluklara neden olur.

    Kanabis tamamen tedavi edilebilen bir bağımlılık şeklidir.Burada çok önemli bir deneyden bahsedelim: bir deney hayvanını bir kafese koyup önüne kanabisli ve normal iki su koyalım.hayvan tek başınayken kanabisli su dan içer, kafese şayet dört erkek ve dört dişi hayvan koyulursa hayvanlar birbiri ile kolayca iletişime geçip normal su dan içmişlerdir. Zira sosyal haz, kanabisin hazzından daha büyük bir haz vermektedir.Birey çevresindeki tüm alternatiflerden kendisine en çok haz verecek şeyi tercih etmektedir.

      Dolayısıyla bağımlıların en kolay tedavi yolu sosyal iletişim ve sosyal birlikteliktir.halbuki bir çok kişi sosyal birliktelik yerine birçok bağımlıyı sosyal izolasyona mahkum ediyor. O nedenle esrar bağımlılığında, bağımlı kişiyi yalnızlaştırmayalım...terk etmeyelim.içimize dahil edelim..onları kazanalım..unutmayın tüm bağımlılık yapıcı maddeler ölümcüldür....

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dansın Tarihçesi, Türklerde Dans Kültürü ve Dans Türleri... Vals..Tango..Çarliston..ve diğerleri

Hukuk Devleti Nedir - Hukuk Devleti Kavramı

HOMOSEKSÜELLİK (EŞCİNSELLİK)-BİSEKSÜELLİK-HETEROSEKSÜELLİK- Erkek ve Dişi farklılıkları