Beyinde doğal olarak bulunan Ağrı Kesici: ENDORFİN-MORFİN


  Endorfin, beyinde doğal olarak bulunan morfindir. Morfinden bin kat güçlü bir anesteziktir. Sadece beyinde salgılanan Endorfinin kardeş hormonu olan ve  omurilikte bulunan  "enkefalin" dir. 

 Morfin "papaver somniforum" yani haşhaş bitkisinde bulunan bir maddedir. ağrı kesici, uyku durumu yaratan haz verici özelliklere sahiptir. sentetik olarak kodein, metadon, meperidin, eroin, fentanil gibi formlarda üretilir. Bu formlar, öksürük kesici, ağrı kesici, ishal kesici olarak kullanılır.Eski Avrupa da kolera vakalarında morfin kullanılarak ishalin kesilmesi sağlanmaya çalışılmıştır. ancak bir süre sonra kişide daha bariz başka sorunlar görülmüştür.

   Endorfin in en önemli vazifesi haz almamızı sağlamaktır, bu nedenle bağımlılıkların temelinde endorfin salgılanması yatar. 

    Endorfin alındığında göz bebekleri küçülür ve uyku durumuna geçilir. Endorfinin ağrı kesici özelliği fiziksel ağrılar yanında psikojenik ağrıların gideriminde de etkilidir. Yani büyük aşk acılarına iyi gelir. Kişiden kişiye farklı yapılar söz konusu olsada farklı protein yapısında olan bir kişide aşk acısı dayanılmaz olabilir.

   beyinde bulunan endorfin etkisini nasıl değiştirebiliriz?örneğin: karnınız ağırıyor. yanınızdaki arkadaşınız bu ağrının muhtemel öğle yemeğinden kaynaklandığını söylüyor.siz arkadaşınıza itimat ederseniz ağrınız hafifleyecektir. tam tersi apandisit  olmuş olabileceğinizi söylerse ağrınız daha çok şiddetlenecektir. yada verdiği koca bir bardak suyun içine ağrı kesici koyduğunu söylerse ağrı hafifleyecektir. yani olumlu veya olumsuz telkinler endorfin seviyesinin azalması yada artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle stres  durumlarında kendi kendimizi yeterince telkin edebilirsek ilaçtan daha farklı sonuçlar elde edebileceğimizi göreceğiz.

    endorfini arttıran bir diğer yöntemde sarılmak, temas etmek, masaj, gbi temaslar ile su ve duş ta işe yarayacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dansın Tarihçesi, Türklerde Dans Kültürü ve Dans Türleri... Vals..Tango..Çarliston..ve diğerleri

Hukuk Devleti Nedir - Hukuk Devleti Kavramı

HOMOSEKSÜELLİK (EŞCİNSELLİK)-BİSEKSÜELLİK-HETEROSEKSÜELLİK- Erkek ve Dişi farklılıkları