Beyinde, GLUTAMAT gaz ise GABA (Gama Aminobütirik Asit) frendir


Depresyon, anksiyete ve yoğun streste beyinde "glutamat" artarken "GABA" (gama aminobütirik Asit) azalır. GABA sayesinde uyku haline geçmemiz mümkün olabiliyor. sinirlenildiğinde sakinleşme, kaygılı iken dinginleşme GABA ile mümkündür. Yani.GABA nın ana maddesi glutamat tır.

   GABA reseptörlerine bağlanan maddelerden biride "alkol" dür.alkol, GABA salınımını arttırır. böylece, beyinde dinginlik, uyku, muhakeme güçlüğü haline neden olur. böylece fiziksel aktivite artışı, konuşkanlık, tansiyon yükselmesine neden olur. bu nedenle alkol alımı uzun dönemde beyin kanamasına neden olmaktadır.

   GABA reseptörlerine östrojen gibi kadınlık hormonu olan progesteron  da bağlanır..Kadınların adet döneminde görülen sinir, stres, hırçın, asabi ruh halinin nedeni adet öncesi yükselen, artan GABA  etkinliği dir. Bu asabiyet kriminal boyuta bile varabilir.ABD nin bazı eyaletlerinde bu durum hafifletici bir sebep olarak kabul edilmektedir.

    Kortizol, GABA reseptörüne bağlanan diğer bir hormondur. Kortizol, böbrek üstü bezinde üretilen bir stres hormonudur. Yani ani bir stres karşısında salınan kortizol hormonu GABA rtkinliğini artırarak kişinin strese dayanıklılığını arttırır.

     Ancak, uzun süreli streslerde yoğun kortizol salınımı süreci terse çevirir, glutamat salınarak kişide depresyon, anksiyete, intihara teşebbüs artmaktadır.

    Yaşlılıkta bütün organlar küçülür karaciğer, beyin, böbrek...dolayısıyla ani stres karşısında kortizol üretemediğinden, beyin toleransı azalır. hasta direnç oluşturamaz ve ani ölümler görülür. sakın yaşlılara üzücü haberleri sert ve ani bir şekilde vermeyin.. .




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dansın Tarihçesi, Türklerde Dans Kültürü ve Dans Türleri... Vals..Tango..Çarliston..ve diğerleri

Hukuk Devleti Nedir - Hukuk Devleti Kavramı

HOMOSEKSÜELLİK (EŞCİNSELLİK)-BİSEKSÜELLİK-HETEROSEKSÜELLİK- Erkek ve Dişi farklılıkları