beynin donanım sorunu ŞİZOFRENİ


 Şizofreni, doğuştan gelen ve beyindeki donanımların bozulması olarak ifade edilebilecek ve toplumda % 1 oranında görülme sıklığı ile seyreden nöron dejenerasyonu hastalığıdır.

   Şizofreni de en tipik belirtiler, sanrı-hezeyan, halüssinasyon, kanıtlara rağmen değiştirilemeyen düşünceler (beni takip ediyorlar, beni zehirleyecekler gibi takıntılı düşünceler), kişinin kendiyle aşırı ilgilenmesi, içe kapanması şeklinde görülmektedir.

   Şizofeni genel itibarıyla ergenlikten sonra ortaya çıkmaktadır bunun nedeni ergenlikte beyinde ciddi nöral değişimler meydana gelmektedir. yani ergenlikte o zamana kadar kullanılan  herhangi bir uyarana maruz kalmadığından fonksiyon kazanamayan nöronlar normal şartlarda ergenlikle yıkıma uğrarken şizofreni hastalarında  bu yıkım sürecini kaldıramayacak kadar hasara uğradıklarından, süreci kaotik bir şekilde yaşarlar. Sönmüş ağlar aktive olurken, aktif ağlar söner.

      Şizofreniyi çocukluk sırasında teşhis etmek mümkün mü? Çocukluk döneminde eylemler basit ve sınırlı olduğundan şizofrenik bir çocuğu normalden ayırmak neredeyse imkansızdır. Bilişsel kapasitenin genişlediği ve hormonal bir baskıya maruz kalınan ergenlik döneminde  yeniden nöral yapılanma dönemi başlar, bu süreçte  nöronlar şizofreni hastasında hatalı yapılanır.

     Beynin anne karnında oluşum ve gelişim evresinde  nöronlar belirli bir istikamete gider ve orada yapılaşırlar. Ancak şizofrenide yanlış istikamete yerleşirler.Büyük oranda genetik seyreden bir hastalıktır. Bazen vücudun maruz kaldığı yoğun streslerde bu nöral yapılanmayı etkileyerek şizofreni oluşturabilir. yalnız bahsedilen stres büyük uzun süren enfeksiyona maruz kalmak gibi bir durumdur. ihtiyaç olunan şey gebelikte günlük 20 dk lık yürüyüş bebeğin zeka gelişimize katkı sağlayacaktır.

    Beyin yapısı sağlıklı olmasa bile şizofreniyi engellemek mümkün olabilir, aile içindeki anne ve baba tarafından olumsuz, dengesiz, ödül ve ceza uygulamaları şizofreniyi tetikleyebiliyor.mesela: annenin aferin dediğine babanın dayak atması...Hatta çocukluk çağında kafa travması geçirmiş çocuklarda, aile içi şiddete maruz kalan çocuklarda şizofreni sıklıkla görülebilmektedir.Mao dönemindeki büyük Çin kıtlığı,  Nazi Almanyası döneminde şizofreni vakalarında ciddi artışlar görülmüştür.bunun nedeni anne karnında çocuğun uğradığı büyük streslerdir.

    Şizofreni tedavi süreci ve seyrini etkileyen  detay, kişinin prefrontal korteks kullanımıdır.ayrıca dingin bir hayat yaşayan şizofreni hasta tedavisinde daha iyi neticeler alınmaktadır.

 Şizofrenide nöral ağ bozuk olduğu için tedavide ECT denilen yöntem uygulanarak, nörotransmiterlerden gelen uyaranlar belli seviyede hayata döndürülebilir. Ancak bu devre 15 gün kadar sürer, nöral ağlar yine eski şeklini alır o yüzden haftada bir yada iki uygulama gerekebilir.

    Ayrıca şizofreni hastalarında GABA inhibitörü eksikliği tespit edilmiştir. Bu durum şizofrenide duyguların kontrolünü imkansızlaştırmaktadır. bir şeyden zevk almak dopamin hormonu  ile alakalıdır. GABA ise dopamini kontrol eder. GABA eksikliği kontrolü sağlayamayan dopaminin olumsuz etkilerini yaşamasına neden olur. burada asıl etken GABA nın eksikliği  yanında glutamat yetersizliği ile de alakalıdır.

  

      

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dansın Tarihçesi, Türklerde Dans Kültürü ve Dans Türleri... Vals..Tango..Çarliston..ve diğerleri

Hukuk Devleti Nedir - Hukuk Devleti Kavramı

HOMOSEKSÜELLİK (EŞCİNSELLİK)-BİSEKSÜELLİK-HETEROSEKSÜELLİK- Erkek ve Dişi farklılıkları