DOPAMİN hormonu ve PARKİNSON hastalığı
dopamin, güdülenmeyi sağlar, eylemlerden haz duyulmasını teşvik eder, sizi bir işi yapmak konusunda eyleme geçirir, haz aldığımız, kahve içmek, yemek yemek, cinsel aktivitelerde bulunmak gibi eylemler dopamin tarafından motive edilir.Yine düşünsel bazda hareket eden mimiklerimiz, kaşınmak, piyano çalmak, bacak bacak üstüne atmak, esnemek gibi stereotipik hareketler dopamin vasıtasıyla eyleme geçer.
Erkek bir deney hayvanı bir dişinin yanına koyduğunuzda erkek hayvanın dopamin miktarı artar.dişinin etrafında döner. etkilenilen karşı cins söz konusu olduğunda hareketlerin değişmesi dopamin etkisi ile meydana gelmektedir.
Dopamin obsesyon (takıntı) kaynağıdır. obsesif davranış ve düşüncenin kökeninde dopamin vardır.Dopamin yükselmesi şizofreni hastalığı etkenidir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar şizofreninin dopamin fazlalığından değil, glutamat eksikliği ile ilişkilendirilmiştir.Vücuda dışarıdan glutamat vermek mümkün ancak dışardan glutamat alındığında beyne ulaşmadan yıkım gerçekleşir.beyne ulaşamaz. Son yıllarda glisin içerikli ilaçlar şizofrenide iyi sonuçlar vermektedir.
Parkinson hastalığı ise dopamin azalmasına bağlı ortaya çıkmaktadır. parkinson da kullanılan L_DOPA adlı ilaç bir süre sonra kişide dopaminerjik sistemi aktive ettiğinden kişide seks, kumar, süratli araba kullanma gibi eylemler artmıştır.beyinde prefrontal korteks, motor ve duyu iletişimi "bazal ganglionlar" vasıtasıyla sağlanır. tik gibi istemsiz hareketler ve parkinson hastalığı bu bazal ganglionların hasar görmesi sonucu ortaya çıkar. Parkinson bağırsaklarda başlayıp vagus siniri vasıtasıyla beyne ulaşmaktadır. parkinson mekanizması, dışarıdan alınan toksik bileşenler ki bunların en ünlüsü "organofasfat" denilen tarım ilacıdır.Bu ilaçlar protein yapılarına yapışarak yapıyı bozuyor ve bu hatalı proteinler vagus sisnir vasıtasıyla beyne ulaşıp birikerek parkinson hastalığını ortaya çıkarıyor.
Mide ameliyatı sırasında vagus siniri kesildiğinde mide asidi salınımı azalıyor ve ülser kişide tekrarlamıyor.ayrıca bu kişilerde parkinson yarı yarıya azalıyor.
Son yıllarda yapılan çalışmalarda, Parkinson sadece bazal ganglion hasarı ile meydana gelmediği, enfektif bazı ajanların beyin ve kortekse atladığı ilerleyerek demans ve bunamaya neden olduğu tespit edilmiştir.önce hareketlerde bozulma ile seyreder. Parkinsondaki en temel erken belirti koku duyusundaki azalmadır., Koku duyunuz azalırsa ilk önce doktorunuza başvurun...
Yorumlar