hafizanın elamanı: ASETİLKOLİN ve ALZHEİMER hastalığı...



    Kısa belleği uzun belleğe devreden ana eleman ASETİLKOLİN bir nörotransmitterdir. 5 ile 10 dakika arasındaki bilginin  depolandığı  kısa bellek hipokampustadır.Uzun bellek özel bir yerde değil beynin tamamında bilgi alışverişi sağlar. Prefrontal kortekste salgılanan asitilkolin glutamat ile birlikte muhakeme yeteneğimizi de belirler.

    Alzheimer hastalığında ilk azalan nörotransmitter asetilkolindir. asetilkolin eksikliği bu hastalıkta kısa bellekteki bilgi uzun belleğe aktarılamamaktadır. ancak uzun bellekte tahribat yoktur.  o yüzden öğlen yediği yemeği hatırlayamayan hasta askerlik anılarını tüm ayrıntıları ile hatırlayabilir.  

    Asetilkoline en çok benzeyen madde nikotindir.o yüzden dışarıdan nikotin alındığında bilişsel fonksiyonlarda yüzde yirmi artış yaşanabilmektedir.Şizofreni ve hiperaktivite bozukluğu olan hastaların sigara içmelerinin nedeni budur.sigara beyinde bozuk olan asetilkolin etkilerini artırarak frontal korteksin daha etkin çalışmasını sağlar.bir nebze artış sağlar.

   Günümüzde alzheimer tedavisinde beyinde asetilkolin yıkımını sağlayan enzim olan "asetilkolinesteraz" ın işlevini yavaşlatmaktır. bu sayede yıkım olmaz, hastalığın belirtileri geçici olarak geriler. Ceviz yemekte iyi gelmektedir.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dansın Tarihçesi, Türklerde Dans Kültürü ve Dans Türleri... Vals..Tango..Çarliston..ve diğerleri

Hukuk Devleti Nedir - Hukuk Devleti Kavramı

HOMOSEKSÜELLİK (EŞCİNSELLİK)-BİSEKSÜELLİK-HETEROSEKSÜELLİK- Erkek ve Dişi farklılıkları