PSİKİYATRİK Bozukluklar, Hastalıklar neden var?


  İnsan evrimi ekseninde mevcut bazı genlerimizin doğal seleksiyona uğraması gerekirken uğramadığı,varlıklarını korumaları sonucu ruhsal hastalıklar meydana gelmektedir.

   Örneğin: bipolar bozukluğun manik dönemindeki yaratıcılık, kişinin karşı cinse duyduğu istek avantajlı görülmüş, bu hal üremeyi güdülendiğinden bin yıllardır varlığını devam ettirebilmiştir.. Psikoz ve şizofreni vakalarına bakacak olursak Einstein!ın on çocuğu var ve iki tanesi şizofreni tanısıyla hayatını kaybetmiştir. Einstein hezeyanı "uzay ve zamanın bükülmesiydi" ondan önce başka biri bunu iddia etseydi akıl hastası olduğunu idda etmek mümkün olacaktı. Einstein bu hipotezi kanıtladığı için dahi bir bilim adamı oldu.

     Depresyon sebep değil sonuçtur. en büyük sebebi strestir.artan stres beyindeki nöron yapısı ve iletişim ağını zayıflatarak, strese sebep olan kaynakların algılanmasını engeller.Yani artan stres karşısında vucüdun kendini savunma mekanizması, hayatta kalma metodu olması sebebiyle belli bir oranda gerekli olmaktadır.

   Narsisttik kişilik yapısında empati yeteneği az olan bu bireyler CEO olarak karşımıza çıkabilmektedir..şayet böyle olmasaydı büyük kararlar alma sırasındaki soğukkanlılığı, iş performansında başarı kaynağı olmaktadır. Yada antisosyal kişilikli birey bir düşmanı yada suçluyu vurabilir ve bunun karşısında vicdan azabı çekmeyecektir. .Yani olumsuz bir durum olumlu, olumlu gibi görünen bir durum olumsuz olabilmektedir.

      Özellikle ruhsal hastalıkların genler vasıtasıyla nesilden nesile aktarılmasının sebebi, gerçek hayatta toplumsal hiyerarşide karşılığı olan bir yer bulmasındandır..Buna psikiyatrik kural dışılık denilmektedir.herkes Gaus eğrisine uyar.boy, kilo, gibi değerler normal çizgiler arasındadır. Konuyu anksiyete-kaygı açısından izah etmeye çalışırsak kuraldışı insanlar normun dışındadır.Yani normalin dışı kuraldışıdır. yada disorder denen kavram kültürel olarak ta farklılık gösterebilir.

   Otizm bin bir alt türü olan bir bozukluktur. Asperger Sendromu yada Rett...li onlarca çok başarılı bilim adamı bulunmaktadır. Aspergerli bireyin toplumsal uyumunda büyük sorunlar bulunmaktadır. ancak bir konuya aşırı ilgileri, usanmadan saatler geçirebilmeleri, günlerce deney yapabilmeleri beraberinde birçok başarı getirmektedir.şimdi Asperger bir "disorder" mıdır? bir bozukluk mudur?

       Aceleci teşhisler, yaftalamalar, etiketlemeler hatalı yaklaşımlara ve hatalı sonuçlara neden olmakta "normal" algısını bozmaktadır..oysa kişilerin  "normal"kategorisinde değerlendirilmesi olasıdır. Teşhis, büyük ölçüde etnik, kültürel, coğrafi zaman şartlarına uygun değerlendirmeler yapılarak koyulmalıdır. Yaftalamanın diğer bir sakıncası da örneğin depresyonda ilaç vermek yerine telkin yöntemini kullanmak daha iyi sonuçlar verecektir.

   Özetle: bugün hem psikiyatrik bozuklukların sınıflandırılması ve tanı ölçüleri sulandırılarak hem de normal olmayan birçok durumu normal gibi takdim ederek "olması gereken", "doğal", "normal" olgularını baş aşağı etmeyelim..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dansın Tarihçesi, Türklerde Dans Kültürü ve Dans Türleri... Vals..Tango..Çarliston..ve diğerleri

Hukuk Devleti Nedir - Hukuk Devleti Kavramı

HOMOSEKSÜELLİK (EŞCİNSELLİK)-BİSEKSÜELLİK-HETEROSEKSÜELLİK- Erkek ve Dişi farklılıkları