Ülkemizde Hasta Tedavi Yaklaşımları





    Bilim, insanların kendi öz motivasyonlarını besleyen, insanın kendisini, çevresini, evreni, doğayı anlamasını, kavramasını ve bilme merakını sağlar.

   örneğin:Tıp biliminde  hastalık nedir?.nasıl tedavi edilir?. ne ilaç kullanılır? nasıl tanı konur?..neler hastalığa iyi gelir? nasıl bir tedavi medodu kullanalım? vs..v.s.. bir çok sorunun cevabını bilim sayesinde veririz..
  Neyazıkki hızlı nüfus artışı sanayileşme, finansal fayda, insanları ve bilimi daha az tatbik edebilir hale getirmiştir.Böylelikle bilim için harcanan çaba emek, süre, para azaltılmıştır.Tıp etiğinden bilimsel tüm paradigmalar bu şekilde farklı bir yapı ile yeniden yapılandırılmıştır.Bu durum başta ilaç sektörü olmak üzere tüm tıbbi cihazlar içinde geçerli..AR-GE sürecine önem verilemedi.bu meşakkatli süreçte, finansal kaygılar, zaman ve etik kaygılar sebebiyle hızlı sonuçlandırıldı ve bir süre geçmeden bir çok ilaç yeterli teste tabi tutulmayan ilaçlar beklenmedik yan etkileri yüzünden piyasadan kaldırıldı.işlevsel olamadı.

   Günümüzde, ağrı karşılığında ağrı kesici, mide bulantısı yaşandığında bulantı kesiciler, ateş yükseldiğinde ateş düşürücüler verilerek hastayı rahatlatmaya yönelik uygulamalar yapılmakta, gerçek nedenler hep arka planda bırakılmaktadır. hatta son derece modern tanı cihazları (mr, tomografi, röntgen..) ile tüm kan tetkikleri  kullanılarak tanı  konulmakta.adeta hastaların yüzüne bakılmadan, hasta ile görüşülmeden tanı konularak, bir yığın ilaç verilerek tedavi düzenlenmektedir. Son yıllarda görülen antibiyotik kontrolü işe yaramış gereksiz antibiyotik kullanımı kontrol altına alınmıştır.  Bu tüm diğer ilaçlar içinde uygulanması ülkemiz açısından gayet önemli neticeler doğuracaktır.
    Ayrıca sigara önleme çalışmaları, aşı kontrolleri, bilgilendirmeler önemli hale getirilirken aslında insanlık  için önemli olan bilişsel gelişime gerekli önem ve öncelik verilmedi...anamneze ve kişiye yönelik tedaviler düzenlenmedi. 

     Alternatif tedavilere ağırlık verilebilir, sağlık eğitimlerine öncelik verilebilir. Bu durum maliyetleri ciddi olarak azaltılacaktır..Koruyucu, önleyici ve araştırıcı  tıp önemli hale getirilerek insanların daha sağlıklı bir hayat yaşamasına neden olunmalıdır. Bunun için ciddi bir koruyucu tıp çalışmaları başlatılmalı..bilgi, eğitim, .sevgi, anlayış, saygı çerçevesinde hasta bakımına önem verilmeli, kişiler doğduktan itibaren eğitimsel ve yaşamsal olarak  büyütülmelidir.. 

   Ancak bilimin ışığından ayrılmadan yapılacak olan bu çalışmalar ülkemizin ilerlemesine, gelişmesine neden olurken daha sağlıklı nesiller ortaya çıkmasına neden olacaktır.

  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dansın Tarihçesi, Türklerde Dans Kültürü ve Dans Türleri... Vals..Tango..Çarliston..ve diğerleri

Hukuk Devleti Nedir - Hukuk Devleti Kavramı

HOMOSEKSÜELLİK (EŞCİNSELLİK)-BİSEKSÜELLİK-HETEROSEKSÜELLİK- Erkek ve Dişi farklılıkları