Bağımlılık LSD (Liserjik Asit Dietilemid)





       LSD (Liserjik Asit Dietilemid), Kimyager Alber Hofman çavdar mahmuzundan üreyen bir mantar olan "Ergot Alkoloidi" sayesinde LSD'yi keşfetmiştir.Geçmiş dönemlerde çavdar yiyen bazı hayvanlarda ani tansiyon yükselmesi ve beyin kanaması olduğu gözlenmiştir.Bunun sebebi hayvanlar üzerinde yapılan otopsiler neticesinde anlaşılmış, çavdar mahmuzundaki "ergot" damarların aşırı ölçüde kasılmasına ve hayvanların beyinlerinde aşırı miktarda noradrenalin, dopamin, seratonin dejarşına neden olduğudur.

    Erot sempatikomimetrik bir ilaçtır, sempatik sistemi aktive eder.Vücuda alındığında bronşlar genişler, göz bebekleri büyür, nabız ve tansiyon yükselir. Hofman da tıpkı metamfetamin keşfinde olduğu gibi "ergot"tan istifade ederek astım ilacı yapmak için yola çıkmıştır.laboratuvarında ergot üzerinde deneyler yaparken  deney tüplerinden damlayan bir damla sıvı diline temas eder.bunu önemsemez ve yola çıkar.bisiklete biner ve o gün için Hofman, bisiklet günü olarak tarihe geçecek olan o günü şöyle anlatır;önümdeki herşey dalgalanıyordu.herşey olduğu yerden pedal çeviriyor, bozuk görüntülere neden oluyordu, bir türlü yol alamıyordum. evdeki eşyalar sürekli hareket ediyordu. diyor ve bundan sonra herşeyin değiştiği ve önünde yepyeni bir hayat kazandığını dile getiriyordu.

    LSD  beyinde serotonin reseptörlerine bağlandığından dünyadaki en etkili hallüsinatif madde aktif hale gelir.terleyip yağmur yağdığı zannedilir, sesler görüntü, görüntüler ses olarak algılanır.normal olmayan bu süreç "algı dismorfizmi" olarak adlandırılır. Bu maddenin etkisi rüya görmenin yarattığı biyokimya ile aynıdır, LSD nin farkı rüyaların gündüz görülmesidir.Deney hayvanlarında geçici şizofreni yaratmıştır.Ayrıca LSD psikoza da neden olmaktadır.

   LSD de, tıkı metamfetamin gibi uzun süreli kullanımda kalıcı psikozlara neden olur.fizyolojik bir bağımlılıktır aynı eroin gibi hücreler tarafından metabolizma maddesi olarak algılanarak yoksunluğunda doğrudan ölüme neden olur.

   Tıkı LSD gibi, Meskalin, Psilosibin, Dimetiltriptamin  gibi maddelerde halüssinatif etkiler gösterir.Unutmayalım tüm bağımlılık yapan maddeler tehlikeli ve ölümcüldür.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dansın Tarihçesi, Türklerde Dans Kültürü ve Dans Türleri... Vals..Tango..Çarliston..ve diğerleri

Hukuk Devleti Nedir - Hukuk Devleti Kavramı

HOMOSEKSÜELLİK (EŞCİNSELLİK)-BİSEKSÜELLİK-HETEROSEKSÜELLİK- Erkek ve Dişi farklılıkları