Bağımlılık-Şeytan bu olsa gerek- KOKAİN





     Etyoloji:Kokain, "Erythroxylon Coca" bitkisinin yaprağından elde edilip genel olarak "coca" olarak adlandırılır.  tarihte lokal anestezik olarak kullanılan alkoloiddir. Baz kritalize bir toz dur. Etkileri hem nöronlardaki dopamini etkin bir şekilde aktive ederek, aşırı bir şekilde deşarj edilmesini sağlayarak gösterir. 

    Bağımlılık:Kokain, bağımlılığı son derece yüksek bir maddedir.Bir doz kullanan kişinin kullanımını devam ettirme olasılığı neredeyse yüzde yüzdür.psikolojik bağımlılığı da çok yüksektir. bırakması en zor maddelerden biridir. Obsesif bağımlılık yapan en güçlü maddedir. Obsesyon o kadar yüksektir ki, kokaini benzeyen bir madde bile örneğin, un, karbonat...kokaini çağrıştırarak, kullanımı tetikleyebilir.Özetle kokain kullanıcısı kokaini bıraksa bile ömür boyu yarattığı obsesyon peşini bırakmaz.

    Yan Etkisi:Yaklaşık 30 dakika ile 60 dakika arasında kaybolur. Metamfetamine benzer etkiler gösterir.kalp hızında ciddi bir artış ile tansiyon yükselmesine sebep olur, koroner damarlarda aşırı spazm yaparak kalp krizini tetikler. Tansiyon yükselmesine bağlı beyin kanaması görülür.Kokaininin diğer bir etkisi damar içindeki endotel yapıyı bozarak pıhtılaşmayı artırır ve kişide ölüme yol açar.Nazal (burun) kanamalar, migren ve başağrıları görülür.Kişide saldırganlık, cinsel aktivitelerde artış, ajitasyon çok sık görülür.tik çok yaygındır.Yine kokain kaslarda kasılma yaparak hasar ve yıkıma neden olur. Kas yıkımı sonucu ortaya çıkan "miyoglobin" denen protein kana geçer ve böbreklerde yetmezlik ve hasar oluşturur.   Konu başlığında denildiği gibi ŞEYTAN BU OLSA GEREK...Örneğin depremde göçük altında kalan kişilerde de kasların göçüğün altında ezilmesi sonucu yukarıda belirtilen kas yıkımı görülür. Bu kas ezilmesi kokaininin etkisine benzer.Yani, kokain kullanmak vücut için "göçük altında kalmak" gibidir.Resimde kişideki etkileri net bir şekilde görülmektedir.

    Kullanım Yolu: En sık kullanım şekli iyice ezilmiş tozun buruna çekilmesidir. Derialtı, enjeksiyon, sigara gibi de kullanılabilir.

      Tedavi:Bağımlılık tedavisi oldukça meşakkatlidir.madde alınmadığında ortaya çıkan semptomları gidermek; yani huzursuz, kaygılı ruh halini mümkün olan oranda azaltmak en önemli hedeftir. Bunun yanında bilişsel tedavi gerektirir.

     Dünyanın en bağımlılık terapi merkezlerinde tedavi edilebilme oranı % 5-%10 arasındadır.Madde bağımlılığında en eski ve etkili söylem "en güvenli yol hiç başlamamaktır" Kokain insanı, bağımlı olduğu maddeden ibaret sayan  bir birey haline getirir. Böylece kişide bilinç oluşturan nöronlar ya işlevsiz  hale gelir yada  yok denecek kadar azalır.

    Sigmund Freud kokainin lokal anestezik etkisini bulmuştur. Freud aşırı derecede sigara ve pipo içen biriydi.O nedenle maxiller sinüs kanseri olmuş ve kanserin ağrıları esnasında kokaininin ağrı kesici etkilerinden yararlanarak lokal anestezik olarak kullanmış ve tıp literatürüne geçmiştir.
    


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dansın Tarihçesi, Türklerde Dans Kültürü ve Dans Türleri... Vals..Tango..Çarliston..ve diğerleri

Hukuk Devleti Nedir - Hukuk Devleti Kavramı

HOMOSEKSÜELLİK (EŞCİNSELLİK)-BİSEKSÜELLİK-HETEROSEKSÜELLİK- Erkek ve Dişi farklılıkları